Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


meerlandenweg

Meerlandenweg

De Meerlanden worden bijna altijd samen genoemd met Amstelland, Amstelland en Meerlanden maar beide namen hebben een eigen verhaal. De Meerlanden is een streek in Noord-Holland waar Amstelveen deel uit maakt. De Meerlanden bestaat uit een gebied van vijf gemeentes namelijk: Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder Amstel en Amstelveen. Deze vijf gemeente hebben een totaal oppervlakte van 305 km2 en 206.948 inwoners.

Haarlemmermeer
De Haarlemmermeer is een Nederlandse droogmakerij en gelijknamige gemeente in het zuiden van de provincie Noord-Holland. Voor de droogmaking in de jaren 1849-1852 was het Haarlemmermeer eeuwen lang een enorme waterplas. De Haarlemmermeer is omgeven door de Ringvaart. In het noordoosten van de gemeente lift de luchthaven Schiphol. De gemeente telt 140.314 inwoners. OP 29 augustus 2007 werd in Hoofddorp de 140.000e inwoner geboren. De hoofdplaats Hoofddorp telt ruim 70.000 inwoners.

Aalsmeer
Aalsmeer is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente telt 26.121 inwoners en heeft een oppervlakte van 34,4 km2, waarvan 11,7 km2 . De gemeente Aalsmeer maakt deel uit van de plusregio Amsterdam. Een inwoner van Aalmeer wordt een Aalmeerder genoemd. Aalsmeer wordt voor het eerst genoemd in1133 als “alsmar”. Deze naam komt voor in een oorkonde waarbij land geschonken wordt aan de abdij van Rijnsburg, een adelijk nonnenklooster. In een akte van Diederik VII van Kleef wordt deze schenking in 1199 nog eens bevestigd. Het gebied Alsmar was toen een wildernis van lage elzen- en wilgenbossen. In de omgeving werd veel turf gestoken, waardoor er grote meren en plassen ontstonden.

Uithoorn
De gemeente telt 27.453 inwoners en heeft een oppervlakte van 19,49 km2, waarvan 1,2 km2 water. De gemeente Uithoorn maakt net als Aalsmeer deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. De naam Uithoorn werd aan het eind van de middeleeuwen gebruikt als geografische aanduiding voor de vestingplaats van een van de lagere gerechten van de Proostdij van Sint Jan: een onder de bisschop van Utrecht ressorterend wereldlijk gezag, grenzend aan het gebied van de graven van Holland. Op een kaart uit 1570 is Uithoorn een strook land aangeduid ten zuiden van het (toenmalige en huidige) Zijdelmeer.

Ouder-Amstel
De gemeente telt 13.060 inwoners en heeft een oppervlakte van 26,15 km2. De gemeente Ouder-Amstel maakt ook deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. De gemeente Ouder-Amstel ligt geklemt tussen Amstelveen en Amsterdam-Z.O. Verder grenst de gemeente Ouder-Amstel aan Diemen aan het oosten, aan Amsterdam (Zuid en Watergraafsmeer) in het noorden en in het zuiden aan de Ronde Venen.

Amstelveen
De bebouwing grenst in het noorden aan de stad Amsterdam, ten westen tegen Aalsmeer en Schiphol (Haarlemmermeer). Tot 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstel Het Amstelland werd in de middeleeuwen opgedeeld in Ouder-Amstel (ten oosten van de Amstel) en Nieuwer Amstel (ten westen van de rivier). In dit laatste gebied ontstond Amstelveen als een dorp in het rurfwinningsgebied ten westen van de rivier. In de 17e en 18e eeuw trokken welgestelde Amsterdammers naar het gebied, op zoek naar rust en ruimte. De grens tussen Nieuwer-Amstel en Amsterdam liep toen nog ten zuiden van de Buitensingelgracht, onder andere ten hoogte van de huidige Van Baerlestraat en Ceintuurbaan. Aan de Amsteldijk bij de Amsterdamse Tolstraat staat nog het voormalige gemeentehuis van Nieuwer-Amstel gebouwd in 1890. Na annexatie van het noordelijke deel van de gemeente werd hier het Amsterdamse gemeentearchief gehuisvest.

Bron: Wikipedia

meerlandenweg.txt · Laatst gewijzigd: 2018/07/03 22:58 (Externe bewerking)