Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dignahoeve

Digna - Voormalige boerderij aan de Noordammerweg.

De Noordammerweg was vroeger een smalle kaarsrechte grintweg die liep van Bovenkerk naar de Kwakel met aan weerskanten een aantal boerderijen en een paar woningen. Pas na de oorlog van 1940-1945 is de Noorddammerweg geasfalteerd. Aan weerskanten van de weg zag je de uitgestrekte velden met tarwe, gerst, haver, rogge, suikerbieten en aardappelen, onderbroken door stukken weiland waar vee op graasde of benodigd was voor hooi als voer voor de paarden die men nodig had voor het landbouwwerk.

Tekening Dignahoeve
Tekening van Huub Prinsen van de Dignahoeve.

Een prachtig polderlandschap. Aan de linkerzijde van de weg, vanuit Bovenkerk gezien, lag ter hoogte van de bushalte van de Suze Robertsonlaan de ingang van de Dignahoeve en daarachter de hoeve zelf, gebouwd omstreeks 1900. Vanaf 1917 woonde hier de familie Van Duijnhoven en vanaf 1962 tot 1990 zoon Piet met zijn vrouw Adrie Van Duijnhoven en later ook hun kinderen.

De naam Dignahoeve, die oorspronkelijk werd uitgesproken als Dinjahoeve, is afkomstig uit het latijn van Dignum en betekent “waardig”. Dit is een oude naam afkomstig uit de familie Van Duijnhoven. De naam Dignum met als roepnaam Dim komt nog steeds in de familie voor. Veel oud Amstelveners kennen Piet Van Duijnhoven de akkerbouwer en Adrie Van Duijnhoven omdat ze daar aardappels haalden, maar nog veel meer mensen kennen hen vanwege hun inzet op diverse terreinen voor het welzijn van de bewoners van Bovenkerk en Amstelveen.

Elk seizoen had zijn bekoring en zeker niet alleen als alles in bloei stond, want ook de tijd waarop de akkerbouwer met zijn ploeg en paarden en later met de tractor het land in ging en z'n vakmanschap etaleerde met lange kaarsrechte voren om het weer gereed te maken voor de nieuwe zaai- en poottijd, was een lust voor het oog.

In de straat Dignahoeve staan 3 flats, Statenhof, Dignahof en een flat zonder naam. Piet en Adrie van Duijnhoven zijn er trots op dat de naam Dignahoeve nog tot in lengte van dagen behouden blijft en vooral ook omdat op die plek het seniorencomplex “Dignahof” is gebouwd waarvoor Piet van Duijnhoven de eerste paal mocht slaan en Adrie van Duijnhoven de gedenksteen mocht metselen.

In december 1996 opende Adrie van Duijnhoven officieel de Dignahof, een van de drie flats in de Dignahoeve.

dignahoeve.txt · Laatst gewijzigd: 2018/07/03 22:58 (Externe bewerking)